31 Ağustos 2009 Pazartesi

Bir iftar menüsü de benden:)

Kalabalık misafirlerimiz için çok ideal, bereketli, sunumu servisi kolay bir menü ile karşınızdayım:)
10- 15 kişilik misafirleriniz için ne pişirsem diye düşünüyorsanız tavsiye edilir. Genel olarak az sayıda misafir ağırladığımız için pişirme süresi ve sunumda daha oyalayıcı tarifler denerdim.Bu menüde ki tarifler çok pratik ve lezzetli!!!Ben sadece nefis tarçınlı&cevizli tatlının tarifini ölçüsüne göre yazıyorum. Diğer tariflerin hepsi göz kararı yapıldı:)sizde kişi sayısına,damak zevkinize göre malzemeleri ayarlayabilirsiniz!!!
Menümüz;
*İftariyelik (Hurma, zeytin, kayısı, ceviz)
*Sıcak pide ile tereyağı kaşar peynir
*Mercimek Çorbası ( Düdüklü tencerede )
*Kıymalı,havuçlu, üzümlü kolay börek
*Fırın torbasında patatesli soslu tavuk incik
*Pilav
*Mevsim salata
*Közlenmiş Kırmızıbiber salatası
*Tarçınlı&cevizli tatlı

İşte bu kadar!!!
Mercimek çorbasını herkes kendine göre bir tarifle yapar, çeşit çeşit lezzetler çıkar ortaya...Benim ki basit büyük boy soğanı ve 2 diş sarımsağı doğrayıp zeytinyağı ve birazda margarinle soteleyip, bir kaşık biber salçası, tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ekleyip yıkanmış kırmızı mercimekleri içine atıp bir iki karıştırım ve suyunu eklerim. Kereviz saplarını da ekleyip düdüklünün kapağını kapatıp, 15- 20 dk pişiririm. Ben her zaman biraz koyu pişiririm çok daha lezzetli oluyor. Üzerine serviste pulbiber ve kuru nane...Hepsi bu kadar:)
Böreğe gelince; benim genelde yöntemim hep aynı, tembel işi ya da çalışan bayanların kurtarıcısı diyebiliriz:) Malzemeler değişir sadece...Büyük borcam tepsi için 3- 4 yufka yeterli olur. Tepsiyi margarinle yağlayıp bir tane yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde seriyoruz. Bir tane yufkayı içine parçalıyoruz; süt, yumurta, tuz,zeytinyağı ve 1 şişe maden suyu ile hazırladığımız karışımı yufkaların üzerine gezdiriyoruz. İçini ise soğan, kıyma,havuç ve dolmalık üzüm ile hazırladım. İç malzemeyi yufkanın üzerine koyup diğer yufkayı da içine parçalayıp sütlü karışımdan tekrar gezdiriyoruz ve üstüne ilk yufkanın kenarlarını kapatıp üzerine sütlü karışımın kalanını döküp 2-3 saat dolapta bekletiyoruz. Misafirlerin gelmesine yakın fırına veriyoruz.
Son olarak tavuk incik tarifi; ilk defa denedim sonuç süper!!!
Göz kararı biber salçası, domates salçası, yoğurt, zeytinyağı, soya sosu, limon suyu, kekik, nane,tuz ile bir sos yapıyoruz ve tavukları sosun içine atıp 1-2 saat dolapta bekletiyoruz. Dolaptan çıktığında içine yuvarlak patatesleri doğrayıp,karıştırıyoruz. Fırın torbalarını unlayıp içlerine tavukları , patatesleri yerleştiriyoruz. Ben 15 tavuk parçası 5 patatesten pişiridim . 3 ayrı torbada fırına verdim. 1 saat 15 dk. da yumuşacık lezzetli tavukları servis edebilirsiniz.
Son olarak Cevizli&Tarçınlı tatlı; (Büyük boy yuvarlak borcam tepsi için)
Malzemeler;
3 yumurta
2 bardak şeker
1 bardak yoğurt
1 bardak irmik
1 tatlı kaşığı kadar karbonat
2 bardak un
1 bardak ceviz
Tarçın
Şerbeti için;
4 bardak şeker
4 bardak su
Yarımdan az limon
Yapılışı; Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Ardından yoğurt ve irmiği ekliyoruz. Karbonatı yoğurdun içine karıştırmanız tavsiye edilir. Ardından unu ekleyip yağlanmış tepsiye döküyoruz. Üzeri kızarana kadar 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kek kısmı pişerken şerbetimizi yapıyoruz. Fırından çıktıktan sonra şerbeti ılık olarak üzerine döküyoruz. Bol tarçın ve ceviz serpiyoruz.
Malesef o teleşla fotoğraflarını çekemedim.Sadece tatlı fotoğrafı var oda çok acele ile çekildi.
Umarım çok karışık olmamıştır tarifler, afiyet olsun!!!

5 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

canım tavuk incik için nasıl aldın tavuğunu, but mu kalça şiş mi?
hangisinden güzel olur?

pembecikolata dedi ki...

Canım ben hazır olarak hazırlanmış aldım marketten, çok iyi anlamam ama kalça sanırım:)

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Okurken resmen kafamda yaptım hepsini. Hooop onu ekle bunu pişir. Dolaba tamam şimdi fırına. Biz kadınlar pratik olmaktan başka şansımız yok. Hepsi de birbirinden güzel olmuştur eminim. Ellerine yüreğine ve kalemine sağlık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım süper bir menü:)))

Pembe Tatlar dedi ki...

Ben şurdan evde ne varsa salatasını alıp kaçsam:)))