27 Mayıs 2009 Çarşamba

Mutfaktaki Lezzet Taneleri...


Mutfakta vazgeçemediklerimiz...
Türk Mutfağında özellikle olmazsa olmazlarımız galiba. Küçük bir araştıma işte sonuçlar:)
Pirincin Faydaları: Vücut gelişimini destekler. Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Doyurucudur. Zihni açar. Yüksek tansiyonu düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser. İçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur. Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur. Ayrıca, böbreklere faydalıdır.
Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Bulgurun Faydaları: Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır. Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir. Yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir. Folik asit, anneler için önemli olduğu kadar bebeklerin gelişimi için de önemlidir. Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir. "Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar" . Örnek vermek gerekirse; mercimek köftesi, ezogelin çorba ve müceddere akla ilk gelen yemeklerdir. Çok da lezzetli olur..

Fasulyenin Faydaları: Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Vücudun gelişimini ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir. Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.
Mısırın Faydaları: Mısırpüskülünün içeriğinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabityağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzları vardır. İdrar söktürücü, idraryollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılır.Bunların yanı sıra hazmı biraz güçtür. Guatr olanların yememesi tavsiye edilir.

4 yorum:

ipek dedi ki...

Yıldız şehriyeye bayılıyorum.

pembecikolata dedi ki...

Bende çok seviyorum, pilavlarda çok güzel oluyor:)

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Merhabalar :)
Öncelikle blogun hayırlı olsun. Güzel paylaşımlarla uzun yıllar sürer gider inşallah. Davetlerle ilgili danışmışsın, bana mail olarak geldi, sanırım onlar araştırıp bulmuşlar. Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Sevgiler

pembecikolata dedi ki...

Seda Hanım çok teşekkür ediyorum.Bloğunuzu takip ediyorum.Tüm tarifler için ellerinize sağlık:)